Družbeno odgovorno nakupovanje

IZ DRUGE ROKE

Velikokrat ni potrebno, da kupimo nove stvari. V Smetki najdete izbrane »second hand« predmete slovenskega porekla.

Sodelujemo z nepridobitnima organizacijama društvom Aktiviraj se, so.p. (projekt Ropotarnica) in Zadrugo Dobrote (projekt Tekstilnica).

V Smetki ponujamo izbrane predmete iz druge roke. Stari babičin servis, čajnik za čajanko na drevesu, kristalni kozarci naše Rogaške, vinil plošče, stare knjige ter izbrani kosi vintage garderobe so ponudba v naši prodajalni. Za različne okuse in za pisano paleto možnosti kombiniranja.

 

 

 

 

 

 

Pomen zbiranja rabljenega tekstila

V Slovenijo vsako leto uvozimo veliko ton oblačil in hišnega tekstila. Leta 2006 je bilo uvoženih nekaj več kot 18.000 ton (domača proizvodnja ni vključena), kar predstavlja 9 kg na osebo.  Istega leta je bilo v Sloveniji le 1.114 ton ločeno zbranih odpadnih oblačil in tekstilij, kar je nekaj več kot ½ kg na osebo. To pomeni, da je velika večina odpadnih oblačil in tekstila najverjetneje končala na odlagališčih med mešanimi komunalnimi odpadki.

Med možnimi razlogi za tako nizek odstotek ločeno zbranih odpadnih oblačil in tekstila so:

  • preslaba organiziranost zbiranja oblačil in tekstila,
  • nizka osveščenost prebivalcev,
  • nizke cene tekstila (novega in rabljenega),
  • pomanjkanje infrastrukture za sortiranje, dezinfekcijo in predelavo oblačil in tekstila.

Ločeno zbiranje, ponovna uporaba in predelava oblačil in tekstila ima številne prednosti:

  • prihranek surovin,
  • manj onesnaževanja okolja zaradi manjših potreb po proizvodnji primarnih vlaken (rastlinskih, živalskih in umetnih), ki zahtevajo ogromne količine vode, pesticidov, mineralnih gnojil in različnih kemikalij,
  • manj odloženega tekstila in oblačil na odlagališčih (prihranek prostora na odlagališču, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov – pri anaerobni razgradnji naravnih vlaken nastaja metan, ki je 21 krat močnejši povzročitelj segrevanja ozračja kot CO2),
  • nova delovna mesta.